De IBAN-Naam Check: dit moet je weten

Header Keurmerk3.jpg

Bied je internetbankieren aan als betaalmethode in jouw shop? Dan kan het weleens gebeuren dat je klant het geld overmaakt naar de verkeerde persoon. Ook kan je de dupe worden van fraude wanneer je zelf geld overmaakt. Door de procedure onverschuldigde betaling (POB) te doorlopen kun je proberen je geld terug te krijgen, maar uiteraard: voorkomen is beter dan genezen. Daarom komt er de IBAN-Naam Check.

In 2016 is de POB 14.357 keer doorlopen. In 73% van de gevallen was er sprake van een adresfout, bijvoorbeeld door een verouderd rekeningnummer. In 8% van de gevallen was er sprake van fraude. Meer informatie over de gemaakte fouten in internetbankieren vind je hier

De IBAN-Naam Check: wat is het?

De IBAN-Naam Check controleert automatisch of de naam van de begunstigde partij overeenkomt met de ingetypte IBAN. Komen de gegevens niet met elkaar overeen, dan ontvang je een melding met een waarschuwing. In de waarschuwing lees je of je te maken hebt met een klein verschil of dat er sprake is van mogelijke fraude. Op grond van Europese regelgeving ben je zelf verantwoordelijk voor de acties die je op basis van de waarschuwing onderneemt. 

Let op: de IBAN-Naam Check controleert voorlopig alleen transacties naar Nederlandse IBAN-rekeningnummers. Blijf daarom goed opletten wanneer je een transactie doet naar een buitenlands rekeningnummer.

Wanneer gaat de IBAN-Naam Check in werking?

Rabobank start met de naamcontrole vanaf het tweede kwartaal van 2017. Daarna zullen andere Nederlandse banken snel volgen. Als rekeninghouder krijg je automatisch een bericht van je bank wanneer de IBAN-Naam Check is geactiveerd. Je hoeft zelf dus geen actie te ondernemen om de naamcontrole te activeren. 

Mijnwebwinkel by MyOnlineStore

Ben je al langer PRO-klant, dan kan het zijn dat je bank Mijnwebwinkel BV heeft onthouden bij ons IBAN-rekeningnummer (of zelfs Lemonweb BV als je al heeeel lang bij ons bent ;) ). Maar de rekeningnaam die bij ons IBAN-rekeningnummer hoort is MyOnlineStore BV. Dit is namelijk dé naam die we gebruiken om de rest van de wereld te veroveren.

Let op: Vanaf het tweede kwartaal kan je door de IBAN-Naam Check dus een waarschuwing krijgen wanneer je een andere naam dan MyOnlineStore BV gebruikt.

Logo-MijnWebWinkel-connect-primary-RGB.png

​Heeft jouw bedrijf een naamswijziging ondergaan? Let er dan op dat ook jouw klanten tegen de IBAN-Naam Check aan kunnen lopen, omdat rekeningnummers (inclusief oude naam) vaak worden opgeslagen! Ook wanneer klanten zelf een typfout maken bij het betalen via internetbankieren, kunnen zij een waarschuwing krijgen.