Update
09 september 2019

NIEUW: Verkoop aan bedrijven (incl. btw verleggen!) - bèta

btw #btwverleggen #zakelijkverkopen #verkopenaanbedrijven #b2b #b2bsales #intracommunautairelevering
Inge Muijshondt
Marketing | Mijnwebwinkel

Het is zover: één van de meestgevraagde functies aller tijden staat klaar: zakelijk verkopen inclusief btw verleggen (bèta)! Onze PREMIUM gebruikers kunnen deze functie vanaf vandaag gebruiken. Lees snel verder wat het inhoudt en wanneer zakelijk verkopen ook voor PRO-gebruikers beschikbaar is!

Zakelijk verkopen betekent dat je kunt verkopen aan bedrijven, ook wel B2B (business to business) genoemd.

Als je verkoopt aan een zakelijke klant (iemand met een btw-nummer) uit een ander land binnen de EU dan hoeft die klant geen btw af te rekenen. Dit wordt btw verleggen genoemd, ook wel een intracommunautaire levering.

Met de nieuwe functie 'Zakelijk verkopen' wordt btw automatisch verlegd. Je hoeft dit dus niet meer handmatig te doen!

Zakelijk verkopen inclusief btw verleggen is beschikbaar voor PRO en PREMIUM. PREMIUM gebruikers kunnen ook kiezen voor de optie om alleen aan bedrijven te verkopen, waarmee je consumenten bewust kunt uitsluiten. Handig bij grote volumes en verkoop aan groothandels. 

Op de site van de Belastingdienst lees je meer over de berekening van btw.

Ga in het beheer van je shop naar Modules. Daar vind je het nieuwe blokje 'Ik verkoop aan'. Kies hier of je aan particulieren (GO), particulieren en bedrijven (PRO en PREMIUM) óf alleen aan bedrijven (PREMIUM) wilt verkopen.

Zakelijk-Verkopen-Mijnwebwinkel-Modules

​Als je een zakelijk bestelling hebt worden de velden bedrijfsnaam (verplicht), btw-nummer en referentie getoond in je checkout. Is je klant een buitenlandse ondernemer uit een ander land in de EU? Dan wordt automatisch btw verlegd, nadat hij of zij een btw-nummer heeft ingevuld.

Zakelijk-verkopen-checkout-Mijnwebwinkel

Als je een zakelijk bestelling hebt worden de velden bedrijfsnaam (verplicht), btw-nummer en referentie getoond in je checkout.

Voorwaarden
Btw verleggen werkt alleen als je shop voldoet aan deze voorwaarden: 

  • Je hebt een juist btw-nummer ingevuld bij Bedrijfsgegevens
  • Je hebt je vestigingsland ingevuld

Let op: Klarna, Klarna via Mollie en AfterPay ondersteunen geen zakelijke transacties. Het is dus niet mogelijk om een zakelijke bestelling af te rekenen met deze betaalmethodes. Maak je hier gebruik van, bied dan nog minimaal één alternatieve betaalmethode aan voor je zakelijke klanten.

Het is belangrijk om te weten of je klant een ondernemer is. Als je 0% btw in rekening brengt en bij controle van je administratie blijkt dat je klant geen ondernemer is, krijg je een naheffingsaanslag. Je moet dan alsnog btw betalen over de goederen die je zonder btw hebt geleverd. Bij Orderdetails geven we aan als we denken dat het mogelijk geen geldig btw-nummer is, op basis van de VIES (VAT Information Exchange System). Maar je bent hiervoor als webwinkelier zelf verantwoordelijk. Neem bij twijfel contact op met de afnemer.

Let op: Het kan 2-3 weken duren voordat het btw-nummer van een nieuwe onderneming bekend is bij de VIES.

Zakelijk-verkopen-btw-controle-VIES-Mijnwebwinkel

Bij Orderdetails geven we aan als we denken dat het mogelijk geen geldig btw-nummer is. Je dient dit zelf te controleren bij de VIES (de afbeelding is een fictief voorbeeld).

Natuurlijk hebben we zakelijk verkopen al uitgebreid intern getest, maar om de stabiliteit van het platform te garanderen en mogelijke schoonheidsfoutjes te ontdekken lanceren we eerst een bètaversie voor een kleine groep. Aan onze PREMIUM gebruikers de eer om zakelijk verkopen als eerste te gebruiken. 

Wil je gebruikmaken van zakelijk verkopen? Laat het ons dan even weten. Dit doe je heel eenvoudig door ons een mailtje te sturen via info@mijnwebwinkel.nl of door te klikken op de groene button hieronder.

Omdat een aantal velden in de checkout veranderen wanneer je gebruikmaakt van zakelijk verkopen, zetten we de functie niet standaard voor iedereen aan. Als je ons mailt doen we dit handmatig, zodat je zakelijk verkopen kunt gebruiken. 

We vragen je om ons alles waar je tegenaan loopt te laten weten. Zo kun jij gebruikmaken van een functie waar je 100% happy mee bent en het helpt ons om een zo goed mogelijk product te leveren :) 

We snappen dat je niet kunt wachten om met zakelijk verkopen aan de slag te gaan. Toch kunnen we je helaas nog geen concrete datum laten weten wanneer deze functie voor jou als PRO gebruiker beschikbaar komt. Dit hangt af van de hoeveelheid feedback die we ontvangen. Het streven is natuurlijk zo snel mogelijk en sowieso voor het einde van 2019! We houden je hiervan op de hoogte. 

We hopen dat je blij bent met de nieuwe ontwikkelingen :) 

Inspiratie en tips. Maandelijks in je mailbox.