Uitgelicht: winkeltjevananne.nl

Winkeltje-van-anne-werkplek_0.jpg

Als kind kon Anne zich uren vermaken met winkeltje spelen en tekenen. Inmiddels runt ze de goedlopende webshop winkeltjevananne.nl, met een ruim aanbod aan hippe zwart-wit kaarten, posters en stationary. Wij brachten een bezoek aan haar kantoor aan huis in Amersfoort.

DSC_8369.jpg
Anne voor haar werkplek én de voorraad hippe en stoere kaarten

1. Hoe is winkeltjevananne.nl ontstaan?

Anne (36): Vroeger bij mijn oma kon ik me uren met een antiek houten winkeltje vermaken en liep ik overal met een schetsboek en potloden op zak. Later heb ik altijd in winkels gewerkt en detailhandel gestudeerd. Toen ik vervolgens de overstap maakte naar Sales bij een grote arbeidsbemiddelaar, miste ik het creatieve aspect en het zelf beslissingen kunnen nemen enorm. Ik ben in die periode blijven illustreren en begon met kaarten ontwerpen. Daar werd ik zo blij van dat ik dacht: ‘daar wil ik anderen ook blij mee maken'.

Ik vond dat er in ‘kaartenland’ weinig aanbod was aan hippe kaarten die ook nog eens leuk staan in je interieur. Ik begon mijn webshop en daarna ging het zo snel dat ik binnen een half jaar minder moest gaan werken: eerst ben ik naar 32 uur gegaan, toen naar 28. Sinds augustus 2016 is winkeltjevananne.nl mijn fulltime job.

DSC_8339.jpg
DSC_8431.jpg

2. Hoe verklaar je het succes van winkeltjevananne.nl?

Toen ik begon had ik al best veel contacten via social media en het werd opgepakt door bloggers en vloggers. Daardoor is het heel snel gegaan. Ook was Instagram 3 jaar geleden toen ik met winkeltjevananne.nl begon nog niet zo’n hype. Daardoor groeide je heel snel in aantal volgers; zo’n 100 tot 150 nieuwe per dag. Dat is nu niet meer, ook omdat Instagram de regels rondom het algoritme heeft aangepast.

Daarnaast pakken we alle bestellingen zo leuk in dat men het idee heeft een cadeautje voor zichzelf te hebben gekocht. We zorgen echt voor een lach op iemands gezicht. En omdat 90% van de artikelen van eigen merk is, hebben we een uniek aanbod.

3. Inmiddels zijn online kaartenwinkels er volop. Merk je iets van die extra concurrentie?

Ja en nee. Ik zie de andere winkels online, dus daardoor merk ik het. Maar ik heb niet het idee dat ik er last van heb, want iedereen heeft toch een eigen stijl. Als ik kaarten voorbij zie komen herken ik direct van welke shop het is. Ik zie hen ook niet als concurrenten, maar denk juist dat je elkaar kunt versterken. Zo verwijs ik regelmatig huisstijlaanvragen door naar LizetBeek omdat ik hier zelf geen tijd meer voor heb. Er is onderling totaal geen concurrentiegevoel. 

4. Doe je alles zelf?

Ja het meeste wel, maar gelukkig krijg ik veel hulp van vrienden en familie. Zo voelt het soms ook een beetje als een familiebedrijf. Heel fijn want soms komen er 500 kalenders binnen en die moeten allemaal ingepakt worden. Met vrienden erbij is dat heel gezellig, want tijdens het kletsen pakken we deze allemaal in. Ik merk wel dat ik de grens heb bereikt, want het wordt steeds drukker en daardoor heb je soms geen tijd voor zaken die óók belangrijk zijn. Daarom ga ik na de zomer op zoek naar iemand die er parttime bij komt werken.

5. Je runt je webwinkel vanuit huis, hoe bevalt dat?

Het beviel heel goed, maar ook qua werkplek is het inmiddels tijd voor een nieuwe stap. Nu is het opgeruimd, maar als er een levering komt staat mijn hele appartement vol. Ook lijkt het me fijn om ’s ochtends de deur uit te kunnen om naar mijn werk te gaan. Thuiswerken is fijn, maar nu ben ik de hele dag hier. En het is ook beter voor mijn appartement. Er zitten overal gaten in de muur omdat ik telkens dingen ophang voor productfoto’s en strepen van het schuiven van de palletlevering op de muur, haha.

DSC_8335.jpg

6. ​​Wat vind je het leukste van het hebben van een eigen webwinkel?

Oh wat een lastige vraag. Ik vind zoveel dingen leuk! Maar het allerleukste vind ik het toch om nieuwe artikelen of productgroepen te ontwikkelen, zoals de nieuwe lijn washi tape. Ik vind het echt heel leuk om van een ontwerp in de computer naar een fysiek product te gaan. Als het artikel dan binnenkomt, dan sta ik te stuiteren van blijdschap. En ik vind het geweldig om mensen blij te maken met mijn producten. Zo krijg ik op dit moment super toffe reacties op de outdoor kussens!

DSC_8475.jpg

7. Verkoop je je producten ook offline?

​Ja, op dit moment huur ik ruimte bij conceptstore KEET en Webshops Only. Daarnaast liggen de artikelen nog bij ruim 100 andere winkels in Nederland en België. Het is super als een partij bijdraagt aan je verkopen. KEET en Webshops Only doen bijvoorbeeld veel aan social media wat helpt bij mijn verkopen. Naast de winkels verkoop ik mijn producten op markten en events. Zo liggen m’n producten op de Libelle Zomerweek en sta ik op events als Flavourites Live en Creative Life. Zo leuk om dan klanten echt te ontmoeten!

8. Hoe ben je bij Mijnwebwinkel terechtgekomen?

Via Google ben ik op zoek gegaan naar webwinkel software. Ik kwam uit bij Mijnwebwinkel en een concurrent en heb van beide een proefversie gedaan. Mijnwebwinkel vond ik meteen makkelijk in gebruik en ik kan er mijn producten mooi in presenteren. Ook het gunstige tarief heeft destijds meegespeeld, al maakt dit nu winkeltjevananne.nl zo goed loopt iets minder uit. Inmiddels heb ik twee webwinkels bij Mijnwebwinkel lopen, winkeltjevananne.nl en winkeltjevananne Wholesale en ik denk dat ik altijd blijf. Het werkt fijn en je wordt snel geholpen.

Antieke winkeltje.png
Het antieke winkeltje van oma heeft inmiddels een mooi plekje bij Anne

9. Hoe doe je het tijdens vakantie?

In 2017 ben ik 4 weken naar Amerika geweest. Toen heb ik heel de webwinkel verhuisd naar een fulfilmentpartij. Echt álles, want ik wilde niet een hele maand lang mijn webshop sluiten. Toen had ik voor het eerst het gevoel dat ik geen webwinkel had. Dat was heel gek en de eerste week was het ook moeilijk om het los te laten, ook vanwege het tijdsverschil. Soms had het fulfilmentbedrijf een vraag die meteen beantwoord moest worden, dus deed ik dat terwijl ik eigenlijk moest slapen. In die weken zijn er maar drie fouten gemaakt dus dat werkte heel goed. Nu ga ik niet meer zo snel 4 weken achter elkaar weg.

10. Heb je nog tips voor andere (startende) webwinkeliers?

Ik krijg iedere week mails van mensen die ook een webwinkel willen starten. Vaak stellen ze daarin praktische vragen, bijvoorbeeld over inschrijven bij de KvK. Terwijl ik denk dat het juist veel belangrijker is om na te denken over hoe je succesvol gaat worden met je webwinkel. Hoe zorg je dat je vindbaar bent op social media? Met welke ambassadeurs ga je samenwerken? Zorg dat je een plan in je hoofd hebt. Daar zie ik het vaak misgaan. Een tip: meld je aan voor de Facebookgroep: Je eigen webshop. Dit is een hele actieve community met inmiddels meer dan 1200 leden waar je alles kunt delen waar je tegenaanloopt.

 

De basis voor een goede webwinkel

Droom jij ervan om je eigen webwinkel te starten maar weet je niet goed waar je moet beginnen?

Download de gids

Wil jij net als Anne zo'n toffe webshop?

Start een webwinkel en verkoop eenvoudig je producten

Start je webwinkel

Fotografie: Lott's.nl