De basis voor een goede webshop

11 hoofdstukken • 1517 keer gelezen

Hoofdstuk 7

Bestellingen & betalen

Als je winkel staat, is het tijd om je betaal- en orderproces uit te denken. Je wilt natuurlijk dat je klanten gemakkelijk af kunnen rekenen en jij met gemak je administratie kunt beheren.

Je kunt nog zo’n leuke shop en mooie producten hebben, uiteindelijk draait het natuurlijk om de verkoop. Hiervoor heb je een internetkassa nodig (ook wel PSP: payment service provider) zodat je klanten af kunnen rekenen. Zorg ervoor dat je weet welke betaalmethoden populair zijn onder jouw doelgroep en onderzoek welke internetkassa het beste bij jouw wensen past. Door een goede keuze te maken, kun je snel meer winst maken. Want hoe eenvoudiger het online betaalsysteem werkt voor de consument, hoe meer en sneller er aankopen worden gedaan. 

De meest gebruikte betaalmethode voor België is Bancontact, gevolgd door creditcard en PayPal.

Internetkassa kiezen
Voor veel startende webwinkeliers zijn Mollie en Sisow  de beste keuze omdat je bij deze partijen alleen voor de transactiekosten hoeft te betalen (dus geen opstartkosten of maandelijkse kosten). Het is aangetoond dat het aanbieden van meerdere betaalmethodes leidt tot meer verkopen.

Verkoop jij ook actief in Nederland? Dan is het wettelijk verplicht om jouw klanten de mogelijkheid te bieden om achteraf te betalen. Zorg er dus voor dat je de optie aanbiedt om op factuur of onder rembours te betalen, of kies voor Afterpay.

Het is belangrijk voor jezelf en je administratie om je orders goed te registreren. Als je net begint met je shop, kan een Excel-bestand met tabbladen voor de inkoop, verkoop en de verschillen al een goede basis vormen. Hier vind je meer informatie over het bijhouden van je administratie in Excel. 

Je kunt je webwinkel ook met een boekhoudprogramma koppelen en je ordergegevens direct importeren. Zo hoef je ze niet handmatig in te voeren. Sommige koppelingen zijn zelfs zo compleet dat de voorraad bij elke verkoop, inkoop en retour automatisch wordt aangepast. Veelgebruikte koppelingen zijn: Acumulus, Moneybird en Reeleezee.

Kom je er zelf niet uit? Schakel dan de hulp in van een accountant of belastingadviseur. Diegene verdient zichzelf zeker terug! Je kunt er ook voor kiezen om een deel van je financiële administratie, zoals je jaaropgave, uit te besteden.

Zorg ervoor dat je jouw orders niet verwijderd. Je hebt ze namelijk nog nodig voor je belastingaangifte. Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om een goede administratie op te zetten en je administratie 7 jaar te bewaren. Op www.vlaanderen.be vind je meer informatie. 

Ook wat betreft je boekhouding kun je de afweging maken of je dit zelf gaat doen of dat je het uitbesteedt. De belangrijkste afwegingen hierbij zijn vaak kennis en budget. Werk in het begin samen met een accountant en zodra je het onder de knie hebt, kun je zelf je boekhouding bijhouden.

Volgend hoofdstuk