Hoe kan ik een testbetaling uitvoeren?

Geupdate op: 02 april 2021

Het is mogelijk om een testbetaling uit te voeren door je webwinkel in testmodus te bekijken. In testmodus kan je de checkout uitproberen, op deze manier kan je als winkelier het proces doorlopen zoals je klanten deze ook ervaren. Om te voorkomen dat je daarvoor een echte betaling moet doen hebben we de testmodus beschikbaar gemaakt.

Je komt automatisch in testmodus als je via de beheeromgeving de webwinkel bekijkt. Dit kan op verschillende manieren: 

- Via de "Ga naar je webwinkel" knop in de topbalk van de beheeromgeving.
- Via de pagina Betaalmethode in de beheeromgeving.
- Of via de pagina-link van een specifieke pagina in de beheeromgeving, denk daarbij aan de optie pagina bekijken via Pagina's of Artikelen. 

In de webwinkel zal een balk zichtbaar zijn die aangeeft: ‘Je bekijkt de winkel nu in testmodus / Testmodus uitzetten’.

Wanneer je een testbetaling hebt uitgevoerd zal de order zichtbaar zijn bij je orders voorzien van het label TEST. De order zal een eigen ordernummer ontvangen, op deze manier heeft een testorder geen invloed op je ordervolgnummers. Bij het bekijken van de order zal de tekst ‘Let op: Dit is een testorder’ zichtbaar zijn. In testmodus zal er geen voorraadmutatie plaatsvinden. 

Via de button Exporteer orderoverzicht kan je je orders exporteren. Hierbij is het mogelijk om via het order type al je testorders te exporteren. Hoe je orders exporteert lees je hier

De testmodus heeft alleen betrekking op het uitvoeren van testbestellingen. Wanneer je de testmodus uitschakelt zal de inhoud van de winkelwagen komen te vervallen.

Betaalprovider Klarna is vooralsnog alleen beschikbaar voor winkeliers gevestigd in Nederland.

Wanneer je de winkel in testmodus bezoekt en in de checkout betaalprovider Klarna selecteert zal bij het invullen van je gegevens ‘TEST DRIVE’ zichtbaar zijn. 

Na het afronden van de bestelling zal je uitkomen op een pagina van Klarna waarbij je de testbetaling kan weigeren of bevestigen. Hoe je de Klarna Checkout gebruikt in je webwinkel lees je hier.

Om Mollie in testmodus te kunnen gebruiken is een Test API-Key noodzakelijk. Deze kun je invullen op de Betaalmethode pagina. 

Gebruik je een betaalmethode in combinatie met Mollie dan zal je na het bevestigen van de bestelling in een testmode-betaling van Mollie uitkomen. Je kan dan ook een status toewijzen aan de betaling. Hoe je Mollie gebruikt in je webwinkel lees je hier

Ook voor MultiSafepay is het belangrijk dat je op de Betaalmethode pagina de Test API-Key hebt ingevuld.

Wanneer je een betaalmethode selecteert in combinatie met MultiSafepay zal je na het bevestigen van de bestelling in een testmode-betaling uitkomen. Je kan dan ook een status toewijzen aan de betaling. Hoe je MultiSafepay gebruikt in je webwinkel lees je hier

Het uitvoeren van een testbetaling via Sisow is mogelijk wanneer je in je Sisow account de test simulator hebt geactiveerd.

Sisow account: Profiel - Geavanceerd

Gebruik je een betaalmethode in combinatie met Sisow dan zal je na het bevestigen van de bestelling in de test simulator uitkomen. Je kan dan ook een status toewijzen aan de betaling. Hoe je Sisow gebruikt in je webwinkel lees je hier.

Voor de activatie van PayPal zal je Live ID’s en Sandbox ID’s moeten invullen. Deze Sandbox ID’s zijn nodig om testbetalingen mogelijk te maken. Hoe je PayPal gebruikt in je webwinkel lees je hier

Het is ook mogelijk om betaalmethoden te testen zonder dat je een betaalprovider gebruikt, denk daarbij aan vooraf overmaken of betalen via factuur. Een testbetaling is mogelijk door de webwinkel in testmodus te bezoeken.

Heeft dit artikel je geholpen?