Aan de slag met Mijnwebwinkel

14 hoofdstukken • 603 keer gelezen

Hoofdstuk 3

Kennismaken met het beheer

In dit hoofdstuk laten we je zien hoe het winkelbeheer is ingedeeld en wat alle knopjes doen. Wel zo handig.

Als je inlogt, kom je terecht op het dashboard van ‘de beheeromgeving’ of ‘het beheer’. Dit is de achterkant van je winkel. Hier pas je het uiterlijk van je shop aan, voeg je artikelen toe, beheer je je orders, etc. De aanpassingen die je in het beheer doet, zijn direct zichtbaar aan de voorkant van je webwinkel en dus voor je bezoekers.

Welke info er op je dashboard staat bepaal je zelf. Met het hamburger-icoontje versleep je ze naar een andere plek. Met het min- en plustekentje kun je de blokken in- en uitklappen. Behalve het blok ‘Onderhoud & Mededelingen’. Dit zijn belangrijke berichten over bijvoorbeeld storingen en updates die invloed (kunnen) hebben op je shop. Dit blok wordt daarom altijd getoond.

Het dashboard van je shop, met de grijze ‘informatieblokken’

Het groene busje kom je tegen op diverse plekken in het beheer. Door erop te klikken nemen we je mee op tour langs de belangrijke onderdelen. 

Rechts bovenin het dashboard zie je diverse icoontjes:

 1. Ga naar je webwinkel: Ga naar de voorkant van je webwinkel en bekijk hoe aanpassingen eruitzien in je shop
 2. Slotje: Open of sluit je winkel voor bezoekers met het slotje. Groen = open, rood = gesloten
 3. ​Zoeken: Gebruik de zoekbalk bovenin om snel een bericht, product of order terug te vinden
 4. Hulp: Ga direct naar ‘Vraag & Antwoord’ voor het antwoord op veel gestelde vragen.
 5. Account: Hier kun je jouw account beheren: pas je inloggegevens aan door het op het tandwieltje te klikken, switch tussen je winkels als je meerdere shops beheert onder één e-mailadres, pas de taal van het beheer aan of log uit

Achter veel onderdelen in de beheeromgeving staan een aantal symbooltjes. Je komt ze bijvoorbeeld tegen bij je artikelen en pagina’s:

Onder ‘submenu’ kun je verschillende acties uitvoeren. Bij artikelen kies je bijvoorbeeld voor verplaatsen of bijpassende artikelen koppelen. Bij pagina’s kun je via het submenu onder andere een link kopiëren, de volgorde wijzigen, de pagina verplaatsen of verbergen, een subpagina of artikel toevoegen of het artikeloverzicht tonen. 

Onder submenu kun je verschillende acties uitvoeren, zowel voor je pagina’s als artikelen.

De editor gebruik je bij een pagina of artikel om de content (je tekst en afbeeldingen) op te maken/te bewerken. De meeste van deze knoppen ken je vast al vanuit andere programma's zoals Word. 

Editor

Zodra je in het beheer een menu-item aanklikt, verschijnt er bovenaan de pagina een zogenaamd kruimelpad  (in het Engels ‘breadcrumb). Dit pad zorgt ervoor dat je precies kunt zien waar je je bevindt en je makkelijk terug kunt naar een eerder/bovenliggend menu.

Foefjes die het allemaal gewoon nét even wat makkelijker maken. Thank us later ;-)

 • Dubbelklik op je order om de orderdetails meteen te bekijken
 • Dubbelklik op een artikel om de belangrijkste productdetails te wijzigen
 • Klik op de titel van je artikel, order of pagina om het te bewerken
 • Gebruik sneltoetsen
 • Klik op de artikelafbeelding om het artikel in je shop te bekijken

In het menu ‘Mijn account’ vind je algemene gegevens over je Mijnwebwinkel account. Ook bepaal je hier welke Mijnwebwinkel nieuwsbrieven je wilt ontvangen. Heb je PRO shop met domeinnaam, dan vind je bij Mijn account/Wijziging domeinnaam de optie om van domein te wisselen.

Pas hier je persoonlijke gegevens aan zoals contactinformatie, factuuradres en betaalgegevens. Belangrijk: Deze gegevens zijn van belang voor onze administratie, zorg er dus voor dat ze altijd up-to-date zijn. Geef het door als je gaat verhuizen of als je een nieuw e-mailadres hebt.

Hier geef je aan welke e-mails je van ons wilt ontvangen:

 • Platformupdates (om de 4 á 8 weken)
  Nieuwe functies of updates binnen ons platform en dus nieuwe mogelijkheden voor jouw shop! We raden je dan ook aan om je op de platformupdates te abonneren
   
 • Nieuwsbrief (elke 2 maanden)
  Mijnwebwinkel nieuws, e-commercetrends en dingen die je niet mag missen
   
 • Kennismails (1e week na het starten)
  Ben je net gestart met je winkel, dan ontvang je een week lang elke dag praktische tips om je te helpen met het opzetten van je shop 
   
 • Partnermails (1 keer per maand)
  Nieuwe partners of speciale aanbiedingen van bestaande partners
   
 • Blogartikelen (2 keer per maand)
  Blogs met handige tips & tricks die je helpen een succes te maken van je shop

Last but not least! Je inloggegevens. Je gebruikersnaam en wachtwoord kun je wijzigen door op het poppetje rechts bovenin het beheer te klikken en vervolgens op het tandwieltje. Gebruik je liever de Engelstalige versie van het winkelbeheer? Dan kun je switchen door op het Engelse vlaggetje te klikken.

Volgend hoofdstuk