create shoppable moments everywhere.

Alles wat je moet weten als je social media in wilt zetten voor je webshop.

social media

Social media: je webshop laten uitblinken!

Inleiding

We kunnen wel stellen dat social media de afgelopen jaren onderdeel is geworden van ons dagelijks leven. Bijna iedereen is actief op één of meerdere social media platforms, zoals Instagram, LinkedIn, TikTok, Facebook, YouTube en nog veel meer. Daarom is het ook ontzettend interessant om social media in te zetten voor je webshop. Het is dé plek om in contact te komen met (potentiële) klanten, je bereik te vergroten en daarmee je verkoop te verhogen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten als je social media wilt inzetten voor je webshop.

Cijfers over social media in Nederland in 2023

Laten we eerst eens kijken naar enkele cijfers* over social media in Nederland in 2023:

  • WhatsApp is het grootste social media platform in Nederland met maar liefst 13,3 miljoen gebruikers (bijna 1 miljoen meer dan in 2022).
  • YouTube telt 9,9 miljoen gebruikers (een stijging van 500.000 ten opzichte van 2022).
  • Facebook heeft ook 9,9 miljoen gebruikers (maar wel een daling van 500.000 gebruikers ten opzichte van 2022).
  • Instagram heeft 7,8 miljoen Nederlandse gebruikers (de grootste stijging met meer dan 1 miljoen gebruikers ten opzichte van 2022).
  • LinkedIn telt 5 miljoen gebruikers en blijft redelijk gelijk ten opzichte van 2022.
  • Pinterest heeft 4,6 miljoen Nederlandse gebruikers (een stijging van bijna 500.000 ten opzichte van 2022).
  • TikTok telt 4 miljoen gebruikers in Nederland (een stijging van meer dan 1 miljoen gebruikers ten opzichte van 2022).
  • Snapchat wordt gebruikt door 3,9 miljoen Nederlanders (en stijgt daarmee met iets meer dan 500.000 gebruikers ten opzichte van 2022).

*Deze gegevens zijn gebaseerd op het Nationale Social Media Onderzoek van Newcom.

Kortom, het dagelijks gebruik blijft vooral groeien bij Instagram, TikTok, WhatsApp en Snapchat. Aan de andere kant dalen het aantal gebruikers van Facebook en Twitter.

Social media maakt al jaren deel uit van de marketingmix. In de marketingwereld wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten inhoud: betaalde media, beheerde media en verdiende media. Het verschil lees je hieronder.

social media marketing.

paid owned earned media

Verdiende media (earned media)

Dit is misschien wel de krachtigste vorm van media, namelijk wanneer iemand iets positiefs deelt over jouw bedrijf, een reactie plaatst of andere vormen van online mond-tot-mondreclame. Een manier om hier enige invloed op uit te oefenen, is door middel van influencermarketing. Bij een sterke social media strategie is het belangrijk om gebruik te maken van een mix van alle drie de genoemde media!

01.

Betaalde media (paid media)

Dit zijn alle soorten media waar je voor betaalt, zoals advertenties op Instagram, Snapchat, Facebook, enzovoort.

02.

Beheerde media (owned media)

Dit zijn de kanalen die je zelf beheert, zoals je bedrijfspagina op Instagram, je LinkedIn-account en je website.

03.

Een social media strategie opzetten voor je webshop

Veel mensen beginnen met social media zonder een duidelijk plan. Hoewel dit een werkwijze kan zijn, raden wij aan om goed na te denken over het inzetten van social media. Welke kanalen ga je gebruiken? Wanneer ga je content plaatsen? En wat voor soort content ga je precies delen? Door middel van een social media strategie krijg je meer grip op deze vragen. Je werkt doelgericht, efficiënt, kunt meten wat werkt en krijgt inzicht in verbeterpunten.

Onderdelen van een social media strategie voor je webshop

Verschillende Social Media Kanalen

Nu we hebben besproken hoe je succesvolle social media marketing kunt opzetten, willen we graag enkele populaire sociale mediakanalen belichten en tips geven over hoe je ze kunt gebruiken om je webshop te promoten.

 

TikTok - De Booming Video-app

De cijfers hierboven liegen er niet om. TikTok is booming en niet meer weg te denken uit je communicatiemix als jouw doelgroep zich in de leeftijd van 15 - 30 jaar bevindt. Het is een platform waar je relatief makkelijk en snel kan beginnen. De video’s zijn kort, dure apparatuur is niet nodig en met letterlijk elke TikTok die je plaatst kan je bereik pakken.

 

Pinterest - Het Inspiratieplatform

Een vaak vergeten social media kanaal, maar met 4,6 miljoen Nederlandse gebruikers een erg interessant platform. Pinterest wordt vooral gebruikt als bron van inspiratie, zoals outfits, vakantiebestemmingen en fotografie. Plaats jouw producten daarom in een context die anderen kan inspireren.

 

Instagram - Onmisbaar in je Marketingmix

Instagram is tegenwoordig een van de meest populaire sociale mediakanalen geworden en mag niet ontbreken in je marketingstrategie. Je kunt Instagram zien als een verlengstuk van je webshop. Presenteer je producten op een aantrekkelijke manier, deel acties via stories, blijf in contact met je doelgroep en verhoog je verkoop door live video's te gebruiken. Instagram is hét kanaal van 2023!

 

Facebook - Nog Steeds Interessant voor jouw Business

Helaas is Facebook terrein aan het verliezen, maar dat betekent niet dat dit platform niet interessant kan zijn voor jouw business. Richt jij je namelijk op een doelgroep in de leeftijdscategorie 45 en 65 jaar? Dan is Facebook nog steeds de perfecte plek om (potentiële) klanten te bereiken.

 

Conclusie

Social media marketing kan een krachtige tool zijn om je webshop onder de aandacht te brengen van je doelgroep. Het bedenken van interessante content, in contact blijven met je doelgroep en regelmatig meten van je resultaten zijn essentieel om succesvol te zijn. Gebruik de verschillende social mediakanalen op een slimme manier en creëer unieke marketingstrategieën die passen bij je doelgroep. Volg deze tips en je zult merken dat je website de concurrentie verslaat en betere rankings behaalt!

 

boost your business.

Waar wacht je nog op? Start vandaag nog jouw droom. Today is the day.

Een vliegende start met KickStart

Focus jij liever op je producten en klanten? Geen probleem. We hebben in-house webshop designers klaarstaan om jouw shop vorm te geven en startklaar te maken, precies op jouw manier.

Mijnwebwinkel webshop starten