explore your options.

De verschillen van SaaS en Open Source op een rij.

Design jouw webwinkel optimaal en verbeter je conversie

SaaS of Open Source.

De software keuze voor jouw webshop is belangrijk. Niet alleen als je een webshop wilt beginnen, maar ook als je van webshop software leverancier wilt veranderen. Een goede webwinkel valt of staat namelijk bij een goed webwinkel systeem. Maar wat is nu de beste keuze? En wat is het verschil tussen SaaS en Open Source? Wij helpen je.

Wat is webshop software?

Wil je serieus starten met online verkopen, dan is een webshop onmisbaar. Hiervoor heb je webshop software nodig: een systeem dat je de mogelijkheid geeft om producten online te verkopen. Bij webshop software zitten vaak de belangrijke functies inbegrepen, zoals productinvoer, orderbeheer en het instellen van betaalmethoden.

Welke soorten webshop software zijn er?

Webshop software is er in allerlei verschillende vormen en prijsklassen. Er wordt onderscheid gemaakt in twee typen webshop software:

  • Open source
  • SaaS

Daarnaast kun je kiezen voor een maatwerk webshop, waarbij de webshop wordt ontwikkeld door een bureau, freelancers of eigen developers. Het grote voordeel van maatwerk is dat je zowel het uiterlijk en de mogelijkheden volledig zelf kunt bepalen. Het ontwikkelen van een maatwerk webshop koster echter al snel tienduizenden euro’s. Vooral mega shops zoals Amazon en Zalando kiezen hiervoor. Wij laten deze optie buiten beschouwing.

Open source

Open source systemen zijn webshop systemen waarvan de broncode vrij beschikbaar is en door iedereen gebruikt mag worden. Bekende open source systemen zijn Magento, osCommerce, Open Cart, WooCommerce en Prestashop. In theorie kost het gebruik van een open source systeem niets. In de praktijk is dat meestal wel het geval.

Open source systemen zijn technisch gezien namelijk behoorlijk complex: je hebt verstand nodig van CSS, PHP en HTML. Als je zelf niet beschikt over deze kennis, kun je een programmeur of bureau inhuren. Houd er rekening mee dat je dan veel voor je webshop betaalt. Afhankelijk van het systeem en jouw wensen, variëren de opzetkosten van enkele duizenden euro’s tot meer dan tienduizend euro. Per maand komen daar nog enkele honderden tot duizenden euro’s aan onderhoudskosten bij.

SaaS (Software as a Service)

Een SaaS-platform zoals Mijnwebwinkel, is erop gericht dat jij zonder programmeerkennis gemakkelijk je webshop kunt opzetten. Vaak zijn er templates die je kunt gebruiken om je shop mee te maken. Vervolgens heb je allerlei mogelijkheden om je shop zelf aan te passen.

Tegen een periodieke (meestal maandelijkse) vergoeding kun je van het systeem gebruik maken. Je huurt de software als het ware. De kosten Saas-software variëren sterk per aanbieder. Meestal bieden zij verschillende pakketten en geldt: hoe duurder het pakket, hoe meer functies en hoe minder beperkingen. De betere SaaS systemen leveren veel mogelijkheden voor een relatief lage prijs. Voor de meeste startende webwinkeliers is een SaaS systeem daarom een logische keuze.

Kort gezegd kun je je webwinkel opzetten via maatwerk, Open Source of een SaaS platform. Kies je voor maatwerk of Open Source, dan moet je zelf handig zijn met programmeren of technische kennis in huis halen. Ben je minder handig met programmeren? Dan is SaaS (Software as a Service) een goede oplossing, je ‘huurt’ dan als het ware de software om gemakkelijk je webshop te bouwen.

We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij

Open source

Voordelen:

  • ​Vrijwel helemaal naar wens in te  richten 
  • Aanpasbare broncode
  • Flexibele mogelijkheden
  • Veel koppelingen met externe software
  • Ontbrekende koppelingen en functies kun je zelf (laten) ontwikkelen
  • Mogelijkheid om de nieuwste technieken in je systeem op te nemen

Nadelen:

  • Veel technische programmeerkennis vereist (ook voor het beheren)
  • Geen programmeerkennis? Reken dan op hoge kosten
  • Tijdrovend
  • Geen persoonlijke support (of tegen betaling)
  • Aparte factuur voor iedere wijziging
  • Minder veilig (gevoelig voor aanvallen)
  • Vaak eens per jaar één grote update, waarna jouw aanpassingen niet meer bruikbaar zijn in de nieuwste versie
  • Bij vragen of problemen staat er geen klantenservice voor je klaar. 

​SaaS​

Voordelen:

  • Het is goedkoop. Vaak al vanaf enkele euro’s per maand 
  • Gebruiksvriendelijk
  • In korte tijd je webshop openen
  • Weinig technische kennis nodig 
  • Automatische (gratis!) updates / doorontwikkeling: de software wordt verbeterd zodat dat jij er naar om hoeft te kijken
  • Partner koppelingen met partners zoals boekhoudpakketten
  • Persoonlijke support (meestal gratis)
  • Veiliger (zelden doelwit van aanvallen)

Nadelen:

  • ​Bestaande structuur, dus minder flexibel in te richten
  • Meestal minder onderscheidend in ontwerp en functies
  • Beperkte opties: je bent afhankelijk van de functies die het platform biedt en ontwikkelt
  • Je bent afhankelijk van je aanbieder (m.b.t. updates etc.)
  • Koppelingen (API’s) kunnen ontbreken

Waarom is je webshop software keuze belangrijk?

De webwinkel software vormt de basis voor je onderneming. Het is de plek waar bestellingen binnenkomen en jij je orders afhandelt en je winkel beheert. Je besteedt dan ook veel tijd in de backoffice van je shop. Ook de voorkant van je winkel, de zogenaamde front-end van je shop die bezoekers zien, is belangrijk. Bezoekers moeten zich aangetrokken voelen tot je shop, makkelijk kunnen vinden waar zij naar op zoek zijn en gemakkelijk en veilig een bestelling kunnen plaatsen.

De goede keuze maken

Als je webwinkel eenmaal live staat, is het een heel karwei om over te stappen. Wat dacht je alleen al van het opnieuw invoeren van al je producten? Gelukkig kun je van tevoren een wensen en eisen lijstje maken en zo kijken welke partij het beste bij jou past. Hieronder zetten we een aantal punten voor je op een rijtje.

Tip: Veel aanbieders bieden een trial aan. Probeer verschillende systemen uit en kijk welke het beste bij jou past.

Hoe kies ik het juiste platform voor mijn webshop?

Maak een lijstje met jouw wensen voor je webshop en leg deze naast de verschillende webwinkel systemen. 
Punten waar je de webshop software op kunt beoordelen zijn:

  • Je budget: Hoeveel wil je maandelijks aan je webshop software uitgeven?
     
  • Productlimiet: Verkoop je een niche product dan heb je genoeg aan een paar producten. Heb je een breed aanbod, dan heb je meer producten nodig. 
     
  • Gebruiksvriendelijkheid: Je bent waarschijnlijk veel aan het werk in je webshop. Daarom is het belangrijk dat het systeem gebruiksvriendelijk is om mee te werken. Denk bijvoorbeeld aan drag & drop waarmee je onderdelen gemakkelijk naar de gewenste plek versleept of het eenvoudig kunnen koppelen van verzend- en betaalpartners. Mijnwebwinkel staat bekend om de gebruiksvriendelijkheid van het platform, speciaal voor beginners.
     
  • Vormgevingsmogelijkheden: Je webshop is je online visitekaartje. Het is daarom belangrijk dat je jouw shop aantrekkelijk kunt vormgeven, in de stijl van je eigen look & feel. Kijk wat er allemaal mogelijk is op het gebied van vormgeving bij je gewenste aanbieder. Benieuwd wat voor mooie webwinkels je met het systeem van Mijnwebwinkel kunt maken? Bekijk de voorbeelden.
     
  • Domeinnaam: Een domeinnaam zorgt voor herkenbaarheid, een professionele uitstraling en een betere vindbaarheid binnen Google. Kijk of een domeinnaam inbegrepen zit bij de aanbieder en het pakket dat jij wilt kiezen. Lees hier meer over het belang van een domeinnaam.
     
  • Mobielvriendelijk: Steeds meer mensen bezoeken websites vanuit hun smartphone en daarom hecht Google hier steeds meer waarde aan: hoe beter jouw webshop geschikt is voor mobiel, hoe beter je scoort. Let er dus goed op dat de software die jij wilt kiezen, beschikt over responsive design.
     
  • Zoekmachine vriendelijk: Voor iedere webwinkel is het verkrijgen van gratis bezoekers uit de organische zoekresultaten van Google belangrijk. Hiervoor moet de zoekmachine optimalisatie van je webwinkel in orde zijn. Zo is het noodzakelijk dat je alle meta titels, beschrijvingen en teksten op de website kunt aanpassen zodat de zoekmachines begrijpen waar de pagina's van je webwinkel over gaan.
     
  • Geoptimaliseerd voor conversie: Bezoekers zijn leuk, maar je wilt natuurlijk vooral dat zij iets kopen. Hier kan goede webwinkel software aan bijdragen. Denk aan het bieden van populaire betaalmethodes en bezorgopties, of een conversieverhogende checkout.
     
  • Nederlandse partij: Misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt, maar een belangrijke factor bij de keuze kan zijn of je te maken hebt met een Nederlandse speler. Eentje die bekend is met de Nederlandse wet- en regelgeving, Nederlandse support biedt en samenwerkt met Nederlandse partners.

Conclusie beste webshop software

Ben je een starter en wil je jouw eerste webshop beginnen? Dan is een SaaS-oplossing ideaal. Je betaalt een vast maandbedrag en hebt geen hoge opstartkosten. Een Open Source webwinkel kost namelijk al snel duizenden euro's aan opstartkosten. Verder hoef je voor het gebruiken van SaaS geen technische skills te hebben en heb je geen omkijken naar het onderhoud van de webshop software. Met SaaS webshop software kun je dus relatief eenvoudig en snel een webshop starten.

Waarom kiezen voor de SaaS webshop software van Mijnwebwinkel?

Uiteraard voldoet de webshop software van Mijnwebwinkel aan alle bovenstaande punten. Daarnaast staan we bekend om onze gebruiksvriendelijkheid en uitmuntende klantensupport. Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 8.7!

boost your business.

Waar wacht je nog op? Start vandaag nog jouw droom. Today is the day.

Hulp, advies of second opinion nodig?

Onze webshop experts staan voor je klaar. Elke werkdag van 09.00 tot 17.00 uur. Aarzel niet!

Mijnwebwinkel webshop starten