start direct

Cyber security - deel 1: soorten bedreigingen en jezelf online beschermen

Cyber security, soorten bedreigingen en jezelf online beschermen

Hackers en cyber crime komen steeds meer voor in dit digitale tijdperk. Daarom willen we je in dit blog informeren over cyber security. Cyber security is simpel gezegd het beschermen en veilig houden van data. Dit is voor jouw webwinkel ook erg belangrijk, omdat er een kans is dat hackers jouw gegevens of die van klanten ook proberen te verkrijgen. Dit blog is een deel van een reeks van blogs over cyber security. In dit blog gaan we het in het algemeen hebben over de soorten bedreigingen en wat je zelf voor cyber security kan doen.

Soorten bedreigingen

  • Hacking
    Het is mogelijk voor hackers om achter jouw gegevens aan te gaan als deze onversleuteld zijn. Met deze gegevens zullen ze meestal dan niet alleen toegang hebben tot je account maar ook jouw Gmail, Paypal of andere omgeving waar je dezelfde e-mail en wachtwoord gebruikt.
  • Phishing
    Je kan ook frauduleuze e-mails tegenkomen die afkomstig lijken van echte bedrijven. Het doel die de hackers hier hebben is om gegevens te stelen zoals creditcardnummer en andere gegevens.
  • Malware
    Malware is software om malafide activiteiten uit te voeren. Onder malware valt ransomware (digitaal gijzelen), hiermee willen hackers bestanden op je computer versleutelen zodat je hier geen toegang meer tot hebt. De hackers doen dit om je af te persen en geld of iets anders ervoor terug te krijgen. Een andere veel voorkomende malware is spyware. Spyware verzameld onzichtbaar gegevens van je computer en stuurt dit door naar cybercriminelen.
  • (D)DoS aanval
    Bij (Distributed) Denial of Service aanval richt de hacker zich op het capaciteit limiet van je website. Ze zorgen dan voor zoveel verkeer op je website dat deze niet meer goed kan functioneren en onbruikbaar wordt.

Jezelf online beschermen

Er zijn meerdere verbeteringen die jij kunt doen om jezelf en je klanten te beschermen tegen hackers.

  • Het is belangrijk om sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken en deze niet te vaak te hergebruiken. Een wachtwoord beheerder kan dit erg makkelijke voor je maken en slaat al je wachtwoorden veilig op. Gebruik hiernaast als het mogelijk is ook altijd tweestapsverificatie.
  • Houd altijd je software up to date. Dit zorgt ervoor dat je oude zwakkere software vervangen wordt.
  • Gebruik een antivirusscanner zoals Windows Defender, dit programma is op alle Windows computers geïnstalleerd.
  • Log niet, of niet te veel, in op (gratis) onbeveiligde openbare wifi netwerken want hier kan spyware op zitten. Met gebruik van een goede VPN ben je hier wel grotendeels tegen beveiligd.
  • Vermijd websites zonder http-versleuteling (SSL-certificaat).
  • Download alleen van betrouwbare websites en e-mails

Verder is het belangrijk om bezig te blijven met cyber security en jezelf te blijven informeren over het onderwerp. Het is ook belangrijk om Mijnwebwinkel te informeren bij bijvoorbeeld een data lek. Zodat Mijnwebwinkel ook zelf kan ingrijpen en verantwoordelijkheid kan nemen.

Dit was deel 1 van een reeks blogs over cyber security. Houd onze blogpagina in de gaten voor deel 2.