Voordelen van AI voor online ondernemers

artificial intelligence

Als online ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om je bedrijf te verbeteren en te laten groeien. En hier komt Artificial Intelligence om de hoek kijken!

AI biedt veel voordelen voor ondernemers in de e-commerce, waaronder:

  • Efficiëntere bedrijfsvoering: AI-tools kunnen automatiseren van alledaagse taken, waardoor je tijd kunt besparen en beter kunt concentreren op de groei van je bedrijf.
  • Verbeterde beslissingsprocessen: AI kan grote hoeveelheden data analyseren en inzicht bieden in trends en patronen die je kunt gebruiken om beter geïnformeerde beslissingen te nemen.
  • Verhoogde klanttevredenheid: AI-tools, zoals chatbots, kunnen helpen bij het beantwoorden van veel voorkomende vragen en het snel oplossen van problemen, wat leidt tot een verhoogde klanttevredenheid.

 

Nadelen van AI voor online ondernemers

Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er ook enkele nadelen waarmee je rekening moet houden als je overweegt om AI in je bedrijf te implementeren:

  • Hoge kosten: Implementatie van AI-tools en -technologieën kan duur zijn, vooral als je een kleiner bedrijf hebt.
  • Onvermogen om emoties en verbanden te begrijpen: AI-tools zijn niet in staat om menselijke emoties en verbanden te begrijpen, wat betekent dat er bepaalde taken zijn die nog steeds door mensen moeten worden uitgevoerd.

 

AI als hulpmiddel

Als ondernemer moet je realiseren dat AI slechts een hulpmiddel is en geen vervanging vormt voor menselijke inspanningen en beslissingen. En dat gezegd hebbende… Zullen wij dit blog vanaf hier zelf verder schrijven. Ja, je leest het goed: alles wat je hierboven las is in slechts enkele seconden gegenereerd door ChatGPT. Best prima toch? Maar ook niet heel persoonlijk. Daarom zijn wij ook van mening dat je websites en tools rondom AI zo moet gebruiken: snelle input voor een prima basis, maar daarna nog even jouw eigen sausje er overheen.

Benieuwd geworden? We hebben voor jou als online ondernemer vijf handige AI websites opgesomd.

 

ChatGPT

Het platform dat de laatste tijd veel in het nieuws was én het platform waar wij de intro van dit blog hebben gegenereerd. ChatGPT is een chatbot met kunstmatige intelligentie die je letterlijk iedere vraag kan stellen. Van korte antwoorden tot een copy voor jouw instagram post of volledig blog. Of ChatGPT het meteen even kan vertalen naar het Nederlands? Geen probleem, kost je slechts een paar seconden.

Let wel op: ga je ChatGPT gebruiken voor SEO geoptimaliseerde teksten? Weet dan wel dat de output in veel gevallen nog gekenmerkt wordt als duplicate content. Belangrijk dus om zeker in dit geval de tekst te 'tweaken' tot een uniek stuk, waarmee jij kan scoren op Google.

 

Copy.ai

Op zoek naar tekstuele content voor e-mails, blogs of social media? Dan is Copy.ai de place to be. Kies uit diverse templates, zoals productomschrijvingen, een welkom e-mail, Instagram caption, blog ideeën en nog veel meer. Antwoord een aantal vragen over je merknaam, product en tone of voice, en voilá: binnen enkele seconden krijg je een hele lijst met verschillende teksten.

Screenshot of copy.ai
Bij copy.ai krijg je op basis van jouw ingevoerde gegevens meerdere productbeschrijvingen (zie afbeelding), blog intro's, copy's voor social posts en meer.

DeepL

Online ondernemers die ook in het buitenland verkopen herkennen vast de struggles van een perfect vertaalde tekst. Als je er zelf mee aan de slag gaat kost het veel tijd, Google Translate is niet foutloos en uitbesteden aan vertaalbureaus is niet altijd rendabel voor bijvoorbeeld kleinere teksten, zoals een blog of social post. Het platform Deepl maakt gebruik van AI-technologie, waardoor vertalingen nauwkeuriger zijn dan Google Translate en andere vertaaltools. Het werkt super eenvoudig, dus zeker de moeite waard om eens te checken!

 

Looka

Ben jij nog in de beginfase van je onderneming en heb je geen budget voor het ontwikkelen van een logo en brandkit? Neem dan eens een kijkje bij Looka. Na het invullen van je merknaam, favoriete kleuren en stijl rolt er binnen no-time een volledige merkkit uit deze AI-tool. Even downloaden en je bent klaar om live te gaan!

Bij Looka wordt op basis van jouw merknaam, kleuren en stijl een complete brandkit ontwikkeld: van logo tot visitekaartjes en van nieuwsbrief banners tot uithangborden bij je winkel.

Dall-E

Op zoek naar afbeeldingen, tekeningen of illustraties die zó specifiek zijn dat je ze niet kan vinden bij Unsplash of Pexels? Neem dan eens een kijkje bij Dall-E. Dit platform met kunstmatige intelligentie is gespecialiseerd in visuele content en heeft een afbeelding voor letterlijk alles!