Hoe stel ik de btw in?

Al je btw-instellingen regel je in de beheeromgeving onder Online bestellen/btw & prijsweergave. Hier kun je het volgende instellen:

  • Prijsweergave: stel in of je jouw producten in- of exclusief btw toont, in welke valuta en hoe je de bedragen wilt weergeven. ​
  • Btw-instellingen: stel in hoe jouw webshop omgaat met btw bij verkoop aan consumenten. Dit onderwerp behoeft wat meer uitleg:
  • Vestigingsregio
    • Je vestigingsregio staat automatisch ingesteld op basis van je winkelgegevens. Bij deze vestigingsregio kun je een lokaal btw-tarief instellen. Maak je gebruik van de KOR? Kies hier dan voor ‘Vrijgesteld van btw’. Ook vul je hier je btw-nummer in.
    • Bij Uitzonderingen stel je een of meerdere uitzonderingstarieven in. Geldt voor de meeste van jouw producten bijvoorbeeld een tarief van 21%, dan wordt dit je lokale standaardtarief. Geldt er voor een kleiner deel van je producten een btw-percentage van 9%, dan wordt dit je uitzonderingstarief. Verderop leggen we uit hoe je vervolgens producten aan dit uitzonderingstarief kunt koppelen.
    • De btw over de verzend- en betaalkosten kan naar rato worden verdeeld over de btw-tarieven in de rest van de order.
De pagina waar je de btw-instellingen configureert

Overige regio’s (alleen voor internationaal verkopen)

Je kunt ook lokale btw-tarieven instellen per land. Als je buiten Nederland maar binnen de EU namelijk meer dan € 10.000 omzet, dan moet je voor elke regio een lokaal btw-tarief aan je klant berekenen. De regio’s die je bij Verzendopties hebt ingesteld komen automatisch bij deze btw-regio’s te staan.
Voor deze regio’s geldt ook dat je een standaard- en een uitzonderingstarief kunt instellen. Vervolgens koppel je op dezelfde wijze de producten aan het uitzonderingstarief.
Je bent er zelf verantwoordelijk voor om hier de juiste en actuele belastingtarieven van het betreffende land in te stellen.

Als je de Kassa App gebruikt, dan worden de locaties waar je de Kassa App gebruikt ook toegevoegd aan deze btw-regio’s.

Let op!

Als een regio niet is geactiveerd, dan worden altijd de belastinginstellingen van je vestigingsregio gebruikt.

De pagina waar je de btw-regio's instelt

Producten koppelen aan een uitzonderingstarief

Als je een uitzonderingstarief voor je vestigingsland of voor een andere btw-regio hebt ingesteld, dan kun je hier producten aan koppelen waarop dit tarief van toepassing is. Klik op het potloodpictogram om de regio te bewerken en stel onder Uitzonderingen een tarief in. Ook kun je hier instellen welke producten aan dit tarief moeten worden gekoppeld.

De pagina waar je de btw-uitzonderingen instelt

Btw-instellingen in de artikeleditor

Bij het toevoegen of bewerken van een artikel kun je selecteren of je over dit artikel btw rekent. Als je over een bepaald artikel geen btw rekent, dan kun je deze ook niet selecteren voor een uitzonderingstarief.

Tip

Als je niet zeker weet of je aan het drempelbedrag komt voor het berekenen van lokale btw-tarieven, zet hem dan toch aan. Je mag namelijk altijd lokale btw-tarieven rekenen, vanaf het drempelbedrag wordt het verplicht.

Meer weten?

De Belastingdienst heeft een pagina met alle informatie over btw en zakendoen in het buitenland.
Op de site van de KVK vind je meer informatie over de unieregeling en hoe je hiervoor kunt aanmelden.

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker ;-)