start direct

11 tools om je schrijf-skills te verbeteren!

AdobeStock_86704861.jpeg

Een belangrijk onderdeel van je webshop zijn goede teksten. Maar dat kan lastig zijn, zeker als je niet gezegend bent met een groot schrijftalent. Gelukkig zijn er tools die je kunnen helpen om te schrijven als een pro!

1. Hubspot's Blog Topic Generator – Bedenk blog onderwerpen

Deze gratis tool is vooral handig voor webwinkeliers met een (gekoppeld) blog. Voer drie woorden in die voor jouw blog relevant kunnen zijn (voor dit item bijvoorbeeld ‘writing’,  ‘writing skills’ en ‘blogging’) en er verschijnen 5 mogelijke blogonderwerpen. Let op: de zoektermen moeten Engels zijn. Je kunt de onderwerp suggesties natuurlijk zelf vertalen naar het Nederlands.

TIP: Wil je een blog starten? Lees 'Zo maak je een blog voor je webshop' voor info! 

2. Word Keeper - Houd je voortgang bij

Handig als je grote hoeveelheden (product)teksten hebt die je nog moet schrijven. Met Word Keeper kun je aangeven hoeveel woorden je dient te schrijven. De app houdt bij hoe ver je al gevorderd bent en herberekent steeds hoeveel woorden je per dag moet schrijven totdat de klus is geklaard.

3. The Most Dangerous Writing App - Niet denken maar doen!

Schrijven.en.niet.meer.stoppen. Kies hoe lang je wilt schrijven. Als je gedurende deze tijd vervolgens meer dan 5 seconden stopt met typen, dan ben je je tekst kwijt. Klinkt afschrikwekkend, máár de app is erg handig om gewoon te beginnen met schrijven. Typ alles wat in je opkomt zonder dat je eerst alles uitgebreid overdenkt en je uit je flow raakt. Dit wordt ook wel freewriting of braindumping genoemd.

4. Evernote - Sprekend schrijven

Plof op de bank, beentjes omhoog, muziekje op de achtergrond en… dicteren maar! Met Evernote kun je inspreken in plaats van schrijven. Zeker wanneer je de hele dag aan een scherm gekluisterd zit is dit de ideale manier om content te maken zonder scherm. Oke, je zult het vast nog even moeten finetunen zodra je klaar bent, maar het scheelt een hoop typwerk.Klik op het microfoontje naast je toetsenbord om je stem op te nemen. 

TIP: Evernote is niet alleen handig om te dicteren, maar ook om andere notities bij te houden.

5. Noisli – Schrijven in een fijne ambiance

Over muziek gesproken: met Noisli kun je verschillende geluiden mixen om de perfecte werkomgeving te creëren. Het geeft je creativiteit een boost en helpt je om beter te werken. Vergelijkbare tools zijn Coffitivity en OmmWriter waarmee je niet alleen muziek, maar ook een rustgevende achtergrond afbeelding kunt selecteren (€2.29).

6. Creative Writing Prompts – Train je schrijfskills

Over een willekeurig onderwerp schrijven kan dé manier zijn om je schrijfvaardigheden te trainen. Op Creatieve Writing Prompts vind je 346 zogenaamde ‘writing prompts’. Ze hebben waarschijnlijk niets met jouw shop of producten te maken, maar zijn dé manier om jezelf te trainen. De ‘prompts’ zijn in het Engels, maar je kunt je teksten natuurlijk in het Nederlands schrijven.

7. Synoniemen.net - Vervang veelgebruikte woorden

Als je altijd over dezelfde soort producten schrijft, kun je wel eens in herhaling vallen. Op deze site vind je allerlei woorden met dezelfde betekenis als het door jou gezochte woord. Handig! Ook voor zoekmachineoptimalisatie kan het goed zijn om verschillende alternatieven voor je producten te gebruiken.

TIP: Zoek je Engelse synoniemen? Gebruik dan Thesaurus.com om de juiste woorden te vinden. 

8. Grammarly – Check jouw Engelse teksten

Als je jouw shop ook in het Engels aanbiedt, kan Grammarly een ontzettend handige tool zijn. Grammarly kijkt jouw teksten, e-mails of social media berichten na op fouten, geeft synoniemen én schrijftips. Je kunt Grammarly gratis toevoegen aan je Chrome-browser.

9. Cambiumned – Spijker je Nederlands bij

Cambiumned is eigenlijk gericht op het vak Nederlands, maar ook als je niet studeert, vind je hier handige uitleg en oefeningen over onderdelen als grammatica, spelling, stijlvormen en woordenschat. Ook het NRC Stijlboek is een handige plek om je Nederlands bij te spijkeren.

10. Tomato Timer – Focus

De pomodoro techniek (vernoemd naar een kookwekker in tomaat vorm) richt zich op uiterste concentratie. Het idee is dat je een timer aanzet op 25 minuten en in deze tijd zoveel mogelijk bereikt. Op het moment dat de timer loopt, begin je met schrijven en stop je niet voordat je het alarm hoort afgaan. Na 25 minuten neem je 5 minuten pauze (short break) om daarna weer gemotiveerd aan de volgende 25 minuten te beginnen. Na vier keer heb je een pauze van 10 minuten (long break). Een goede manier om in je flow te komen!

11. Google's suggesties - Blog onderwerpen zo op je bordje

Tot slot nog een tip over blog onderwerpen! Wil je wat vaker bloggen over hetzelfde onderwerp, bekijk dan of je het onderwerp vanuit verschillende perspectieven kunt benaderen. Je kunt hiervoor de suggesties gebruiken die Google je geeft bij een zoekresultaat. Scroll je helemaal naar beneden, dan staat er onderaan ‘Zoekopdrachten gerelateerd aan …..’. Handig voor inspiratie!