Verkoop aan bedrijven, inclusief btw verleggen!

Zakelijk-Verkopen-B2B-Mijnwebwinkel.jpg

Het is zover: één van de meest gevraagde functies is live voor PRO en PREMIUM shops: zakelijk verkopen inclusief btw verleggen! Voortaan kun je eenvoudig verkopen aan bedrijven in zowel binnen als buitenland. De btw wordt daarbij automatisch juist verlegd.

Wat is zakelijk verkopen?

Zakelijk verkopen betekent dat je kunt verkopen aan bedrijven, ook wel B2B (business to business) genoemd.

Als je verkoopt aan een zakelijke klant (iemand met een btw-nummer) uit een ander land binnen de EU dan hoeft diegene geen btw af te dragen. Dit wordt btw verleggen genoemd, ook wel een intracommunautaire levering.

Met de nieuwe functie 'Zakelijk verkopen' wordt btw automatisch verlegd. Je hoeft dit dus niet meer handmatig te doen!

Zakelijk verkopen inclusief btw verleggen is beschikbaar voor PRO en PREMIUM. PREMIUM gebruikers kunnen ook kiezen voor de optie om alleen aan bedrijven te verkopen, waarmee je consumenten bewust uitsluit. Handig bij grote volumes en verkoop aan groothandels. 

Op de site van de Belastingdienst lees je meer over de berekening van btw.

Hoe werkt het?

Ga in het beheer van je shop naar Modules. Daar vind je het nieuwe blokje 'Ik verkoop aan'. Kies hier of je aan particulieren (GO), particulieren en bedrijven (PRO en PREMIUM) óf alleen aan bedrijven (PREMIUM) wilt verkopen.

​Als je een zakelijk bestelling hebt worden de velden bedrijfsnaam (verplicht), btw-nummer en referentie getoond in je checkout. Is je klant een buitenlandse ondernemer uit een ander land in de EU? Dan wordt automatisch btw verlegd, nadat hij of zij een btw-nummer heeft ingevuld.

Als je een zakelijk bestelling hebt worden de velden bedrijfsnaam (verplicht), btw-nummer en referentie getoond in je checkout.

Btw verleggen werkt alleen als je shop voldoet aan deze voorwaarden: 

  • Je hebt een juist btw-nummer ingevuld bij Bedrijfsgegevens
  • Je hebt je vestigingsland ingevuld
  • Het afleveradres van je klant moet afwijken van jouw vestigingsland

Let op: Zakelijk verkopen werkt niet in combinatie met Mollie, Klarna via Mollie en AfterPay via Buckaroo. Dit komt omdat zij geen zakelijke transacties ondersteunen vanwege de kredietcheck op bedrijven. Het is dus niet mogelijk om een zakelijke bestelling af te rekenen met deze betaalmethodes. Maak je gebruik van een van deze methodes, bied dan nog minimaal één alternatieve betaalmethode aan voor je zakelijke klanten.

VIES controle

Het is belangrijk om te weten of je klant een ondernemer is. Als je 0% btw in rekening brengt en bij controle van je administratie blijkt dat je klant geen ondernemer is, krijg je een naheffingsaanslag. Je moet dan alsnog btw betalen over de goederen die je zonder btw hebt geleverd. Bij Orderdetails geven we aan als we denken dat het mogelijk geen geldig btw-nummer is, op basis van de VIES (VAT Information Exchange System). Maar je bent hiervoor als webwinkelier zelf verantwoordelijk. Neem bij twijfel contact op met de afnemer.

Let op: Het kan 2-3 weken duren voordat het btw-nummer van een nieuwe onderneming bekend is bij de VIES.

Bij Orderdetails geven we aan als we denken dat het mogelijk geen geldig btw-nummer is. Je dient dit zelf te controleren bij de VIES (de afbeelding is een fictief voorbeeld).

We hopen dat je blij bent met de nieuwe functie! :)

Meteen aan de slag?

Zet de functie aan en ontvang jouw eerste zakelijke verkopen!

Zakelijk Verkopen aanzetten