Vergroot je werkgeluk! 17 tips voor meer plezier in je werk!

AdobeStock_193995381.jpeg

De meeste mensen besteden meer tijd op hun werk dan thuis. Daarom is het belangrijk om te doen wat je echt leuk vindt. Uit onderzoek blijkt echter dat maar liefst 13% met tegenzin naar het werk gaat. Behoor jij ook tot de categorie die zich al voor de lunch afvraagt hoe lang de dag nog duurt? Dan is het de hoogste tijd voor verandering! In dit blog zetten we 17 tips voor je op een rijtje voor meer werkplezier, ook zonder dat je meteen van baan hoeft te veranderen.

Tip: Het is een lang artikel. Heb je nu geen tijd of wil je alle informatie nog eens rustig teruglezen? Download het artikel als gids.

1. Doe wat je leuk vindt

Het lijkt misschien een open deur, maar om te zorgen dat je met plezier naar je werk gaat, is het belangrijk dat je het grootste deel van je werkzaamheden leuk vindt. Natuurlijk kan niet alles aan je baan leuk zijn (hoi belastingaangifte), maar het merendeel van je werkzaamheden zou moeten bestaan uit dingen die je leuk vindt om te doen.

Om op de langere termijn met plezier te blijven werken, is het belangrijk dat je intrinsiek gemotiveerd bent. Intrinsieke motivatie ontstaat uit gedrag dat wordt gestimuleerd door ‘interne beloningen’ zoals plezier, blijdschap en voldoening. Als je baan alleen zorgt voor extrinsieke motivatie (zoals salaris of een pensioenregeling), zal dit niet voldoende zijn om op lange termijn gemotiveerd te blijven.

2. Ontdek je talent

Iets wat hierbij aansluit, is doen waar je goed in bent. Als je doet waar je goed in bent, vind je het automatisch leuker. Maar wat als je nu niet precies weet waar je goed in bent? Er zijn gelukkig verschillende manieren om te ontdekken waar jouw talenten liggen.

  • Probeer dingen uit: Volg een cursus fotografie of schrijf je in voor een workshop boetseren of handlettering. Je merkt snel waar je het meest feeling mee hebt en enthousiast van wordt. Vanuit daar kun verder onderzoeken of je hier iets mee kunt doen. 
  • Kijk met mensen mee: Een andere manier om erachter te komen waar jouw passie ligt, is om eens met anderen mee op pad te gaan. Heeft je buurvrouw een tassen atelier? Vraag eens of je op bezoek mag komen. Is je vriendin kraamverzorgster? Vraag eens of je een dagje mee mag kijken.
  • Doe een loopbaantest of bezoeker een ondernemerscoach: Kom je er zelf toch niet uit? Er zijn veel coaches die gespecialiseerd zijn in problemen als die van jou. Zoals Mariella van Myndz, die zich richt op vrouwen die willen starten met ondernemen. 

3. Job crafting

Je hoeft niet perse op zoek te gaan naar een andere baan om weer plezier in je werk te krijgen. Met behulp van job crafting kun je je huidige baan opnieuw vormgeven, zodat de werkzaamheden beter aansluiten op je competenties en wensen.

Hoe werkt job crafting?
Probeer te achterhalen wat je wilt veranderen en waarom. Denk bijvoorbeeld aan je huidige -of juist ontbrekende- werkzaamheden en werkomgeving. Zoek uit welke werkzaamheden je van je baan je vervelend en vindt en zet een maand lang op papier wat je energie kost en waar je energie van krijgt. Kijk vervolgens welke verandering haalbaar is. Wie weet kun je een aantal van jouw taken wisselen met die van een collega?

Leg het plan voor bij je leidinggevende en onderbouw waarom je bepaalde veranderingen wilt doorvoeren. De mate waarin job crafting mogelijk is, is natuurlijk wel afhankelijk van een aantal factoren zoals je functie en het bedrijf waar je werkt.

4. Zet een doel voor de dag

Het nastreven van doelen is een van de belangrijkste aspecten voor geluk (naast gezondheid en waardevolle relaties). Als je weet wat je op een dag wilt bereiken, heb je vaak een fijnere werkdag dan wanneer je alles maar over je heen laat komen. Schrijf voor jezelf op wat je aan het einde van de dag bereikt wilt hebben. Als het gelukt is, heb je gegarandeerd een voldaan gevoel.

5. Persoonlijke ontwikkeling

Zoals je net kon lezen, zijn doelen erg belangrijk. Je persoonlijke ontwikkeling is daar een belangrijk onderdeel van. Wanneer je persoonlijke ontwikkeling stilstaat, zorgt dit voor desinteresse in je werkzaamheden en een gebrek aan uitdaging. Zorg er dus voor dat je jezelf blijft ontwikkelen. Volg de ontwikkelingen uit je branche en vraag of je een cursus of opleiding mag volgen, of initieer dit anders zelf. Een investering in jezelf is de beste investering die je kunt doen.

Een andere manier waarop je jezelf kunt ontwikkelen, is door je werk te gebruiken als testomgeving. Oefen eens met feedback geven en ontvangen, kom uit je comfortzone door een presentatie te geven voor het hele bedrijf en oefen om positief te blijven (zie tip 9), zelfs als je niet op 1 lijn ligt met een collega.

6. Doorbreek routines

Mensen houden van routines: ze zorgen voor structuur en productiviteit. Anderzijds beperken routines je creativiteit en zelfontwikkeling. Het maakt je werk saai en daardoor kun je je functie minder leuk gaan vinden. Om te voorkomen dat je in een uitzichtloze sleur terecht komt, moet je de routine doorbreken. Dit kun je doen door job crafting (zie tip 3), maar ook door je dag anders in te delen. Wissel eens van werkplek of verander de volgorde van je werkzaamheden.

7. Zorg voor jezelf

Je gezondheid is van grote invloed op je werk. Voldoende slaap, beweging en (gezonde) voeding zorgen ervoor dat je in staat bent positief te zijn en te blijven. Als je uitgerust bent kijk je positiever tegen de wereld aan. Ook is het houden van pauze belangrijk. Veel mensen vergeten vaak dat een pauze er is om even los te komen van je werk. Praat met collega’s, maak een wandeling of speel een potje tafeltennis.

Tip: Er zijn tegenwoordig veel tools en apps op de markt die je helpen om op tijd te ontspannen. Download onze gratis gids: 27 onmisbare tools om je productiviteit te verhogen!

8. Zorg voor een opgeruimde werkplek

Zorg ook voor een verzorgde werkplek. Een opgeruimde werkomgeving draagt bij aan je mentale rust en op die manier kun je positiever te werk gaan.

9. Straal positiviteit uit

Gedraag je positief en je zult vanzelf merken dat de mensen om je heen ook positiever worden. Met een optimistische en enthousiaste houding ten opzichte van het werk en je collega’s, kun je een positieve werkomgeving creëren. Probeer actief bezig te zijn met je mindset. Think positive, stay positive! Denk niet in problemen, maar in oplossingen en uitdagingen.

10. Daag jezelf uit

Zelfs als je je werk dodelijk saai vindt zijn er manieren om jezelf uit te dagen. Probeer je werk bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd af te ronden, probeer de kwaliteit omhoog te brengen, of daag jezelf uit om meer gedaan te krijgen dan normaal.

11. Richt je op je collega’s

Veel mensen vinden hun werk niet zo bijzonder, maar wel hun collega’s. Het is veel fijner om te werken met mensen waarmee je goed door een deur kunt. Investeer dan ook in de band met je collega’s; spreek eens af buiten werktijd en vertel iets persoonlijks in plaats van dat jullie alleen over werk praten. Je werk wordt leuker als je werkt met vrienden.

12. Probeer in je flow te komen

Ook al doe je momenteel misschien iets waar je minder happy van wordt, als je in je flow weet te komen, gaat alles een stuk gemakkelijker. Denk aan het reduceren van afleiding en niet te streng zijn voor jezelf.

13. Zorg dat je minder afhankelijk wordt van je baan

Rijkdom is relatief. Je kunt kijken naar de grootte van je spaarrekening en hoeveel dure spullen je kunt kopen. Je kunt ook kijken naar de kwaliteit van je leven: hoeveel vrije tijd je hebt, hoe gezond je bent, hoeveel waardevolle relaties je hebt en hoeveel voldoening je uit je leven haalt. Op deze manier kun je misschien met minder werken en inkomsten, toch een even rijk leven hebben.

Sochicken schreef een artikel over minder afhankelijk worden van je baan.

14. Stippel een plan voor jezelf uit.

Je kunt een minder leuke baan gebruiken als middel voor een leuker leven. Met het geld wat je nu verdient, kun je bijvoorbeeld een opleiding starten om uiteindelijk je droom carrière mee te beginnen. Of misschien wil je voor jezelf beginnen en gebruik je je huidige baan als handige springplank om contacten op te doen in de juiste branche.. Een saaie baan kun je vaak goed combineren met het opstarten van een eigen bedrijf omdat het je minder creatieve energie kost.

15. Zoek een leuke hobby

Je werk hoeft niet je grootste hobby te zijn. Als je weinig voldoening uit je werk haalt, zoek dan een hobby erbij die je meer voldoening geeft. Een leuke hobby kan je de voldoening geven die je zoekt, terwijl je met je werk het geld verdient om rond te komen. Wie weet kun je met je hobby ook je geld gaan verdienen (zie tip 16 en 17).

16. Kies voor een slash-beroep

Een perfecte manier om een saaie baan met iets leuks te combineren, is een slash-beroep. Een slash-wat? Een slashie is iemand die meerdere beroepen uitoefent en dus een ‘slash’ (/) toevoegt aan zijn of haar functieomschrijving. Vaak betaalt de ene baan de rekeningen en is de andere baan een creatieve uitlaatklep. In het ideale geval ben je natuurlijk enthousiast over allebei je beroepen ;-)

Dat één beroep simpelweg te weinig is voor alle talenten, ambities en interesses laten ook de cijfers van de Sociaal-Economische Raad (SER) zien. Daaruit blijkt dat het aantal werkenden met twee banen, oftewel een 'combinatiebaan' is gestegen van 450.000 in 2005 naar circa 600.000 mensen in 2018. Volgens de SER combineren mensen om allerlei redenen: plezier, (meer) beroepservaring, zingeving, geld, kennis en wat al niet meer.

17. Begin een webshop

Dat brengt ons bij de volgende tip: begin een webshop. Een webshop is een ideale en laagdrempelige manier om een eigen bedrijf te starten naast je andere baan. De opstartkosten zijn laag en je kunt je tijd flexibel indelen. In tegenstelling tot fysieke winkels, zijn webshops 24/7 geopend. Ideaal dus voor in de avonduren en weekenden.

Meer weten? Lees: 

Zo, dat waren ze: 17 tips om meer plezier te krijgen in je werk.

Wil je alles nog eens rustig teruglezen? Download het artikel hieronder als gids. Natuurlijk helemaal gratis :) 

 

Alles nog eens rustig nalezen?

Download de gratis gids!

Naar de gids